Ο προγεννετικός έλγχος αποτελεί τις εξετάσεις που ακολουθεί ο γιατρός σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και βοηθά στη διατήρηση της υγείας σας και του μωρού σας. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σας και θα πραγματοποιεί κάποιες εξετάσεις ρουτίνας για να βοηθήσουν στην εύρεση και την πρόληψη πιθανών προβλημάτων. Αυτές οι τακτικές εξετάσεις είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να μάθετε πώς να ανακουφίζετε τυχόν δυσφορία που μπορεί να έχετε και να κάνετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση του μωρού σας.

Μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε προγεννητική φροντίδα μόλις γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Είναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό ΠΡΙΝ μείνετε έγκυος, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, ξεκινήστε τις προγεννητικές επισκέψεις το συντομότερο δυνατόν.
Το πόσο συχνά θα λαμβάνετε προγεννητική φροντίδα εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εγκυμοσύνη σας και πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος για επιπλοκές. Το τυπικό πρόγραμμα προγεννητικής φροντίδας για κάποιον που είναι 18-35 ετών και υγιής είναι:
Κάθε 4 ή 6 εβδομάδες για τις πρώτες 32 εβδομάδες
Κάθε 2 ή 3 εβδομάδες για την 32η-37η εβδομάδα
Κάθε εβδομάδα από την 37η εβδομάδα

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να έρχεστε συχνότερα για εξετάσεις εάν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο γιατρός σας θα ελέγξει την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

Οι επισκέψεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
• εξέταση αίματος για έλεγχο αναιμίας
• παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης
• μέτρηση της αύξησης βάρους σας
• παρακολούθηση της ανάπτυξης και του καρδιακού ρυθμού του μωρού

ΤΣΟΥΜΠΗΣ ΘΩΜΑΣ